Avtoklav za laboratorij

Parni sterilizator (Avtoklav) je nadvse učinkovito orodje za sterilizacijo opreme in pripomočkov v vsakem laboratoriju. Laboratorijski avtoklav mora biti čim bolj učinkovit, hiter in funkcionalen, saj je v laboratoriju vedno dovolj opreme, ki mora biti neoporečno čista. Zaradi tega navadno en sam sterilizator niti ni dovolj za uporabo v laboratoriju, saj v njem hitro zmanjka prostora. Običajno je tako kar redno oziroma nenehno v uporabi, kar je odvisno tudi od tega, kakšen je. Zelo je pomembno, kakšno prostornino ima, saj je od tega odvisno, koliko opreme bomo lahko dali vanj naenkrat.

www.semlab.si

Kakšen sterilizator izbrati?
V laboratoriju lahko za sterilizacijo uporabimo različne načine. Obstaja namreč več vrst sterilizatorjev, med katerimi lahko izbirate. Nekateri med njimi omogočajo suho sterilizacijo, drugi pa mokro sterilizacijo s toploto in med slednje spada tudi avtoklav. Gre namreč za parni sterilizator, ki s paro, ki nastane pri visoki temperaturi, omogoči odstranjevanje mikroorganizmov iz predmetov ter s tem njihovo higiensko neoporečnost.

Tako so različni laboratorijski pripomočki in oprema zopet hitro pripravljeni na uporabo pri delu, kar je v laboratoriju seveda nujno. Vsak model ima sicer različne lastnosti in običajno tudi več programov, med katerimi je možno izbrati. Zato je pred nakupom zelo pomembno dobro preučiti lastnosti posameznega modela in se na podlagi tega odločiti, ali bi bil pravi za vaše potrebe.

Hiter in učinkovit, vendar …
Če uporabimo sterilizacijo s paro, nam to omogoča izredno hiter postopek, kar je tudi razlog, da je avtoklav v laboratorijih še vedno zelo priljubljen, čeravno danes obstajajo tudi bolj napredni postopki za odstranjevanje mikroorganizmov, ki pa so bolj zahtevni in posledično tudi daljši. Vendar pa vsi pripomočki, ki bi jih želeli sterilizirati, žal niso toplotno obstojni, zaradi česar je treba uporabiti včasih tudi kak drug način sterilizacije. Para tako ni vedno primerna, zato je včasih treba v laboratoriju uporabiti še kakšno drugo varianto. Ena od možnosti je recimo plazma, pri kateri sam postopek traja sicer dlje, a se lahko uporabi tudi pri toplotno neodpornih predmetih.