Čiščenje jeter

Čiščenje jeter je postopek, s katerimi naj bi razstrupili jetra. Jetra so namreč eden od tistih notranjih organov, ki so za delovanje našega telesa zelo pomembna. Njihova glavna funkcija je, da čistijo kri in izločajo prebavne sokove, vendar pa to lahko uspešno opravljajo le, če so v dobrem stanju in njihovi kanali niso zamašeni s holesterolom.

Kakšna je funkcija jeter v našem telesu?

Jetra so organ, ki ležijo desno od želodca, tik pod predpono. V našem telesu imajo številne naloge oziroma funkcije. Med njimi so na primer:

• proizvajanje žolča, ki pomaga pri prebavi maščob in drugih snovi,
  • presnavljanje ogljikovih hidratov,
  • tvorba glukoze, glikogena in nekaterih aminokislin,
  • presnavljanje lipidov,
  • sintetiziranje holesterola,
  • pretvarjanje amonijaka v sečnino,
  • nastajanje trigliceridov,
  • razgrajevanje toksičnih snovi,
  • skladiščenje številnih snovi, kot so železo, baker in vitamin B12.

Odstranjevanje strupenih in toksičnih snovi iz telesa

Ena od zelo pomembnih ali celo bistvenih funkcij jeter je tudi odstranjevanje oziroma razgrajevanje strupenih in toksičnih snovi iz telesa. V naše telo žal vsakodnevno poleg hranilnih vnašamo tudi različne toksične snovi. Med njimi so recimo tudi ostanki različnih zdravil, alkohol in podobno, kar na naše telo ne vpliva najbolje. Poleg tega pa se v jetrnih kanalih lahko začne nabirati tudi holesterol, še ena od snovi, ki ne vplivajo najbolje na naše zdravje.

Torej na nek način jetra skrbijo za naravno razstrupljanje našega telesa, zaradi česar je njihovo delovanje za nas še toliko bolj pomembno. Zato je pomembno, da ta organ pravilno deluje, saj nas njegovo delovanje ohranja zdrave. Prav zaradi tega se nekateri odločijo za čiščenje jeter.

Kako poteka čiščenje jeter?

Za čiščenje jeter se uporablja tako imenovana grenka snov, ki deluje kot blago odvajalo. Z njeno pomočjo lahko očistimo jetrne kanale, vendar pa je pri tem pomembno, da se držimo pravilnega postopka, ki natančno predpisuje tudi, kakšno hrano lahko uživamo pred čiščenjem in kakšno takoj po njem. Ker je pravilen postopek zelo pomemben, se je o nem pametno posvetovati z osebnim zdravnikom, ki vam bo najbolje znal svetovati, ali bi bilo to primerno za vas.

This entry was posted in Zdravje.