Darila za otroke

Kadar kupujemo darila za otroke, si običajno želimo ustreči njihovim željam po igračah, hkrati pa se odrasli zavedamo, da otroci potrebujejo še marsikaj drugega. Tako pogosto dodamo še oblačila, najrazličnejše potrebščine, pogosto pa se odločimo tudi za knjigo. Je knjiga igrača ali učni pripomoček? Pravzaprav bi lahko rekli, da oboje, čeprav otroci ne mislijo vedno tako. Knjiga spada med tista darila za otroke, ki na prvi pogled niso tipična darila za otroke, a če malo bolj pomislimo na njihovo funkcijo, bi jih lahko vseeno označili tako.

Zakaj so knjige lahko tudi igrače?

Klasične igrače za otroke so kocke, lutke, avtomobilčki, družabne igre, sestavljanke in podobno. Zakaj ne bi bile tudi knjige? Res je namreč, da se otroci z njimi zabavajo in zamotijo, hkrati pa se tudi marsičesa naučijo – in vse to je značilno tudi za najboljša darila za otroke.

Darila za otroke, ki služijo njegovemu razvoju in imajo didaktično vrednost, niso nikoli namenjena zgolj zabavi sami po sebi, temveč vedno širijo obzorja in učijo novih spretnosti. Če na knjige gledamo s tega zornega kota, so gotovo pripomočki za igro. Učijo brati, učijo poslušati, razvijajo domišljijo, logično in kreativno mišljenje, predstavljajo fiktiven svet, pogosto učijo vsakdanjih spretnosti, lepega obnašanja, reševanja vsakdanjih težav …

Kakšne knjige za otroke so najbolje sprejete?

Če naj bi bile knjige hkrati igrače za otroke, potem je treba poskrbeti, da so kar se da zabavne in kreativne. Med te sodijo zagotovo slikanice, v katerih se besedilo odlično dopolnjuje z ilustracijami. Prav tako so igri namenjene različne inovativne kartonke, kjer so premični deli, kjer so uporabljeni poleg papirja tudi drugi materiali, v  katere je mogoče celo risati, barvati in lepiti nalepke. To so knjige, ki jih otroci obožujejo, zato spadajo med najboljša darila za otroke. Ti se ob njih niti malo ne zmrdujejo, da so dobili v dar knjigo namesto igrače, temveč se takoj lotijo igre oziroma reševanja nalog, ki jim jih zastavlja knjiga. Darila za otroke in knjige za otroke so torej z malo razmisleka pri nakupu dejansko lahko eno in isto.