Dober psihoterapevt zna poslušati

psihoterapevt psihoterapijaDober poslušalec, ki zna prisluhniti vašim težavam, je v težkih trenutkih izredno dragocen. Pogosto se zgodi tako, da so težki trenutki za nas tudi težki trenutki za naše bližnje, zato se k njim težko zatečemo po pomoč. Kadar smo v stiski, pa pomoč še kako potrebujemo. Za začetek potrebujemo predvsem nekoga, ki nam prisluhne, kar dober psihoterapevt zagotovo je. Znal nas bo poslušati in nam pomagati, predvsem pa se bomo z njegovo pomočjo naučili, kako premagati stisko in negativne občutke ter v sebi kljub vsem težavam najti notranjo moč.

Svoje težave je namreč lažje potlačiti kot pa jih začeti reševati. Še posebej to velja za tiste, ki težko spregovorijo o svojih čustvih, pa tudi za tiste, ki za pogovor o svojih občutkih ne najdejo primernega poslušalca. Zato pride do tega, da svoja boleča čustva in občutke začnemo zadrževati zase. V nas se kopičijo in kopičijo dolga leta. To zagotovo ni dobro za nas. Vsekakor pa se je včasih težko soočiti že s trenutnimi čustvi in občutki, kaj šele s tistimi, ki so se v nas nabirala dolgo časa. Psihoterapevt nam lahko pomaga pri tem!

Njegova temeljna naloga je prav ta, da nas ne le posluša, ampak predvsem, da nam prisluhne. Da nas spodbuja takrat, ko se naša pripoved o težavah, ki nas mučijo, ustavi, tako da ne odnehamo in nadaljujemo z govorjenjem. Predvsem pa nam stoji ob strani. O močnih čustvenih pretresih in travmatičnih dogodkih, ki so zaznamovali naše življenje, je namreč po navadi zelo težko odkrito spregovoriti.

Veliko lažje je, če imamo ob sebi psihoterapevta, ki umirjeno reagira na naše burne čustvene reakcije, nas zna pomiriti in usmeriti k pozitivnemu razmišljanju. Prav zato je psihoterapija tako učinkovita pri reševanju težav, ki smo jih navidezno že preboleli in potlačili, v resnici pa nas še vedno pestijo. Te težave lahko zelo negativno zaznamujejo naše življenje, kar pa je velika škoda. Sploh zato, ker obstajajo enostavne metode, s pomočjo katerih jih lahko premagamo. Vse, kar potrebujemo je čas, usposobljen psihoterapevt in naš pogum, da se odločimo za psihoterapijo!

This entry was posted in Zdravje.