Izdelovanje spletnih strani v različnih okoljih

Izdelovanje spletnih strani se lahko lotimo na 101 način in za vsak način obstaja vrsta različnih okolij, platform, programov, vtičnikov in še marsičesa drugega. Kot vsaka druga stvar na svetu ima tudi tukaj vsak način različne slabosti in prednosti. V nadaljevanju bomo opisali tri najpopularnejše načine izdelave spletnih strani.

Izdelava spletnih strani v kodi

Najstarejši način za izdelovanje spletnih strani je programiranje v kodi od začetka. Seveda je vsaka spletne stran narejena v kodi, a redko kdo se poslužuje pisanja programske kode od začetka. Način je primeren samo za najbolj trdoglave programerje in je seveda tudi najbolj zamuden, tako za samo izdelavo kot tudi za kasnejše popravke in prilagoditve. Najbrž ni treba posebej poudarjati, da je tudi precej dražji od ostalih opcij.

Izdelovanje spletnih strani v spletnih urejevalnikih

Spletne strani narejene v preprostih urejevalnikih so v zadnjih letih precej pridobile na popularnosti. Predvsem tukaj prednjačijo urejevalniki kot so Weebly, Wix in Squarespace. Prednost teh urejevalnikov je, da so sila preprosti za uporabo ter, da si lahko preprosto spletno stran ustvarimo zelo hitro. Čeprav so neke osnovne različice teh urejevalnikov brezplačne, kmalu ugotovimo, da potrebujemo nadgraditev vsaj na najbolj osnovni paket, ki pa ponavadi stane okoli 10 eur na mesec. Spletne trgovine so v tem primeru še veliko dražje, kar se še toliko bolj pozna na dolgi rok.

Spletna stran izdelana v WordPressu

Ko iščemo razmerje med kakovostjo in ceno je gotovo izdelovanje spletnih strani v WordPressu prvo na spisku predlogov. Sama namestitev in tudi uporaba sicer ni tako preprosta kot v prej omenjenih spletnih urejevalnikih, a to ni vedno slabo, saj nam daje precej več opcij, nastavitev ter prilagoditev. WordPress za razliko od spletnih urejevalnikov uporablja tudi vrsto vtičnikov, ki lahko še dodatno razširijo funkcionalnost vaše spletne strani ali trgovine. Glede na to, da je to najbolj priljubljen način izdelave spletnih strani, pomeni, da ima tudi precej podpore. Če boste kdaj naleteli na kakšno vprašanje ali napako, je veliko večja verjetnost, da boste na Googlu veliko prej našli rešitev za WordPress, kot pa za kateri koli drugi način izdelovanja spletnih strani.