Kako poteka laserska operacija krčni žil?

Laserska operacija krčnih žil pomeni lasersko zaprtje debla razvejanih krčnih žil, poleg tega pa poskrbi tudi za odstranjevanje problematičnih krčnih žil skozi vbode na koži. S takšnim posegom vam s pomočjo laserskega žarka in zelo visoke temperature kirurg lahko učinkovito zapre glavno veno. Zaradi tega manjše vene na vaših nogah niso več tako izpolnjene s krvjo in se tako skrčijo.

Končni rezultat takšnega kirurškega posega z laserjem je zato zapora pretoka krvi skozi zdravljeno veno, kar je tudi njegov glavni cilj. Tako namreč vena s časom postane manj napeta oziroma se približno v času od enega meseca do pol leta razgradi tako zelo, da se je ne opazi več. Na tak način so krčne žile učinkovito odpravljene.

Kako poteka operacija?

Običajno se najprej opravi poseg na eni, nato pa še na drugi nogi, torej je za vsako potreben samostojen poseg. Pred njim se kirurg z vami zelo podrobno pogovori in vam pregleda nogo z ultrazvokom. To naredi tako, da vi stojite, hkrati pa vam poriše krčne žile, ki jih bo treba operirati. Na nogi označi vstop laserja in vas tako pripravi na sam poseg. Nato dobite tableto proti bolečini in nemiru, za tem pa se kirurški poseg lahko začne. Med njim na operacijski mizi ležite na hrbtu, če imate krčne žile na zadnjem delu nog, pa na trebuhu.

Celoten poseg lahko poteka v lokalni ali v splošni anesteziji. V splošni anesteziji med operacijo spite in se je tako ne zavedate, med lokalno anestezijo pa ste budni. Zaradi kontrole vseh vitalnih funkcij ste med kirurškim posegom priključeni na monitor, na katerem medicinsko osebje spremlja vaše dihanje in bitje srca.

Poseg traja približno 1 uro, odvisno od zahtevnosti in drugih dejavnikov, torej je relativno hitro končan. Po zaključenem postopku vam tisto nogo, ki je bila operirana, zelo tesno in močno povijejo s posebnim elastičnim povojem in vas odpeljejo na oddelek. Po tem pa ste navadno že precej hitro nared, da se lahko odpravite domov, kjer morate upoštevati navodila zdravnika glede počitka, hoje in prevezovanja noge, s čimer preprečite morebitne nadaljnje zaplete, do katerih bi lahko prišlo, če teh navodil ne bi upoštevali.