Naj bo menopavza prijetna!

Zakaj ne bi bila menopavza prijetna? To obdobje namreč doleti prav vsako žensko in sprememba hormonske slike v tem obdobju je neizogibna, kar pa še ne pomeni, da vam mora to povzročiti težave, ki se jih boji veliko žensk. Marsikatera s strahom čaka to obdobje ali pa se z njim že sooča, pri čemer pa ne ve točno, kako omiliti hormonske spremembe, ki se ji dogajajo. Kako lahko torej ženske najbolje poskrbimo zase v tem obdobju?

Hormonske spremembe lahko tudi omilite

menopavza

Čeprav menopavza s seboj prinese različne hormonske spremembe, pa slednje s pravilnim pristopom lahko tudi omilite. Ključen je zagotovo zdrav življenjski slog, ki vključuje predvsem gibanje in ustrezno prehrano, pa tudi skrb zase, prav tako pa si lahko pomagate z različnimi naravnimi čaji in zelišči ter prehranskimi dodatki ter tako poskrbite za večje hormonsko ravnovesje in manj težav, kot so:

• vročinski oblivi,
  • počasna prebava,
  • napihnjenost,
  • zastajanje vode,
  • pridobivanje kilogramov,
  • občutek tesnobnosti,
  • prekomerno izpadanje las,
  • pogosto uriniranje,
  • težave s spanjem ali nespečnostjo,
  • težave s koncentracijo,
  • suha koža,
  • suha nožnica,
  • anksioznost,
  • bolečine v sklepih,
  • bolečine v kosteh itd.

Tako boste poskrbeli tudi za veliko boljše počutje in manj nihanj razpoloženja in manj razdražljivosti ter več energije, kar je prav tako bistvenega pomena za to, da ste tudi v tem življenjskem obdobju zadovoljne same s sabo.

Prezgodnja menopavza je lahko velik problem

Eno od velikih težav predstavlja tudi prezgodnja menopavza. To pomeni, da žensko izguba menstruacije doleti še v obdobju, ko bi morala biti plodna. Če si takšna ženska želi otrok oziroma želi zanositi, je to lahko velik problem. A tudi v takšnih primerih se da pomagati, saj so za prezgodnjo izgubo plodnosti zopet večinoma odgovorni prav hormoni – predvsem progesteron. Tudi v tem primeru moramo torej poskrbeti za hormonsko ravnovesje, kar ni vedno enostavno, a se zagotovo splača.

menopavza - težave

V takem primeru je najprej pravi naslov zdravnik oziroma ginekolog, ki bo ugotovil, kaj je sploh vzrok težav ter nas napotil na nadaljnje preiskave oziroma poskrbel za ustrezno zdravljenje. Hkrati pa si lahko do neke mere pomagamo tudi sami z domačimi zdravili in prehranskimi dodatki, ki skrbijo za optimalno delovanje endokrilnega sistema in za hormonsko ravnovesje oziroma za spodbujanje nastajanja progesterona v telesu.

This entry was posted in Zdravje.