Najboljših 9 elektronskih laboratorijskih dnevnikov (ELN-jev)

ELN je kratica za Electronic Lab Notebook. Gre torej za elektronsko oziroma spletno orodje, ki ga pri svojem delu uporabljajo znanstveniki in raziskovalci v laboratorijih. Slednji so dolga leta pomembne raziskovalne podatke beležili na papir, dandanes pa so jim na voljo tudi bolj napredne metode, ki so poleg tega tudi bolj učinkovite, jim omogočajo prihranek časa ter imajo tudi številne druge prednosti.

Na zgornji povezavi si lahko ogledate najboljših 9 elektronskih laboratorijskih dnevnikov, ki so vam na voljo, če se ukvarjate z znanstvenim oziroma raziskovalnim delom, v pričujočem članku pa si lahko preberete še nekaj dodatnih informacij, na kaj se splača paziti pri izbiri.

transition from another ELN to SciNote

Kateri ELN izbrati?

Iz uporabniškega vidika je v prvi vrsti pomembno, da lahko izbrani ELN uporabnik vsaj preizkusi brezplačno, še bolje pa je, če ga lahko brezplačno tudi uporablja. V primeru, da bi ugotovili, da vam določen ELN ustreza in bi ga želeli uporabljati še naprej, pa je treba preveriti, ali je možno prostor za shranjevanje podatkov v oblaku tudi dokupiti, koliko vas bi to stalo in koliko prostora lahko maksimalno dobite v uporabo.

Če lahko ELN brezplačno preizkusite, potem boste hitro ugotovili, ali vam ustreza in kakšno uporabniško izkušnjo vam nudi. Pri uporabi se splača preveriti tudi podporo uporabnikom, saj boste slednjo zagotovo kdaj potrebovali.

ELN funcionalnosti

Naslednja stvar, ki je pomembna pri izbiri, pa je, kakšne funkcionalnosti vam omogoča izbrani ELN. Slednji namreč nikakor ni namenjen le zgolj beleženju podatkov ali rezultatov laboratorijskega dela, ampak zmore še veliko več. Rezultate lahko delite z drugimi raziskovalci, v ELN uvozite podatke od drugod, pretekle projekte arhivirate ter tako poskrbite za to, da boste imeli dostop do njih tudi kasneje, in podobno.

Najboljši ELN je SciNote!

Če ste si prebrali primerjavo najboljših 9 elektronskih laboratorijskih dnevnikov, ste verjetno opazili, da se je na prvem mestu znašel SciNote – Electronic Lab Notebook, ki ima pred drugimi podobnimi orodji veliko različnih prednosti. Poleg tega pa se njegovi razvijalci nenehno trudijo za to, da ga še izpopolnijo glede na želje in potrebe uporabnikov, zato bo v prihodnosti postal še boljši. Njegova uporaba je enostavna, uporabniški vmesnik pa tak, da omogoča čim lažje delo. Če ga še niste preizkusili, je sedaj čas, da si ustvarite brezplačni spletni račun ter preverite, kako bi ga lahko uporabljali pri svojem raziskovalnem delu.