Privat vrtec

otroci se igrajoNekatere otroke čuvajo stari starši, tete ali drugi sorodniki, drugi obiskujejo privat varstvo, tretji pa javni ali privat vrtec. Katera od teh možnosti je najboljša zanje? Otrok tudi v prvih letih življenja potrebuje družbo, naučiti se mora, kako se vključiti vanjo, kako se igrati s sovrstniki in kako funkcionirati v skupnosti, zato zanj ni najbolje, da se varuje doma, po možnosti z nekom, ki nima dovolj energije, da bi se ukvarjal z otrokom, ga izobraževal in učil novih stvari, poskrbel še za zdravo prehrano in veliko gibanja na svežem zraku. Prav zato je organizirano varstvo boljša rešitev, seveda pa tudi vsako organizirano varstvo, v katerem je skupina več otrok, ni nujno idealno.

MOJ MOJ vrtec na Rudniku v Ljubljani

MOJ MOJ vrtec na Rudniku v Ljubljani

Tega, da tudi javni vrtci otrok ne nudijo vsega, kar bi jim lahko in kar otroci potrebujejo za zdrav in nemoten razvoj, se zaveda vse več staršev, ki svoje otroke prav zato vedno raje vpisujejo v privat vrtec, ki ima kar nekaj prednosti. Edini problem privatnega varstva pred javnim je v tem, da je pogosto dražje, česar pa si marsikateri starš ne more privoščiti. Žal pa veliko staršev ne ve, da obstajajo tudi privatni vrtci, ki jih tako kot javne vrtce, subvencionira država oziroma občina, v kateri se nahajajo. Takšen je recimo MOJ MOJ vrtec na Rudniku v Ljubljani. To pomeni, da je vpis otroka v tak vrtec za starše zelo ugoden oziroma veliko cenejši kot v tistih zasebnih vrtcih, ki niso subvencionirani.

Privat vrtec za razliko od javnega omogoča bolj individualni pristop k vzgoji otrok, omogoča, da se v njem vsakemu otroku posebej posvetijo, hkrati pa lahko tudi sami starši bolj kot v javnih vrtcih vplivajo na spremembe v programu, nakup igral in igrač, prehrano in podobno. Vodja zasebnega vrtca nikakor ne hodi le v službo, saj je ta odvisna od tega, kako dobro se bodo otroci počutili v vrtcu oziroma od zadovoljstva njihovih staršev, zato se zelo trudi, da bi venomer izboljševala razmere in je vesela predlogov staršev, zaradi katerih bi privat vrtec postal še boljši.