Psihoterapija lahko razreši travme

Travmatični dogodki lahko močno vplivajo na posameznikovo življenje. Psihoterapija ugotavlja, da so pogosto prav takšni dogodki izvor marsikaterega problema, ki nekomu otežuje življenje. Kako se osvoboditi travmatičnih dogodkov? Kako premagati strah, ki je pogosta posledica različnih travm? Pri vsem tem vam lahko zelo učinkovito pomaga psihoterapija, s tem, da je treba biti pri samem procesu razreševanja travm zelo potrpežljiv. Na plan namreč lahko pridejo stvari, ki ste jih navidezno že predelali, v resnici pa potlačili globoko v podzavest, kjer imajo še kako velik vpliv na vaše življenje. Psihoterapija razkriva prav to, kaj se dogaja v naši podzavesti, hkrati pa nas nauči, kako lahko nanjo vplivamo in tako pozitivno spremenimo svoje življenje.

Če povemo metaforično, so namreč travme izredno pereče in globoke rane, ki se nikakor nočejo zaceliti, pa četudi je od travmatičnega dogodka minilo že dosti let. Zato nas nenehno skelijo, mučijo, bolijo. Zaradi spominjanja na travmatične dogodke ali neuspešnega spopadanja s spominom nanje se lahko prikrade v naše življenje tudi anksioznost, nespečnost in druge težave, celo depresija. Pogosto so posledica tudi različni zelo močni strahovi, pa tudi veliko nezaupanje v ljudi ali ne najboljši odnosi z njimi. Živeti s travmo je vsekakor zelo težko.

Psihoterapija je pri razreševanju travm zelo uspešna, ker učinkuje počasi in postopoma, skozi dolgotrajen proces spoznavanja samega sebe in vsega, kar nas teži. Psihoterapija nam razkrije, kako globoko v nas so skriti različni travmatični dogodki in kako zaradi njih podzavestno razmišljamo drugače kot bi, če teh travmatičnih dogodkov ne bi doživeli. Časa žal ni možno zavrteti nazaj in spremeniti potek dogodkov, vsekakor pa lahko spremenimo svoje dojemanje travme in se naučimo živeti naprej, za prihodnost, ki nas še čaka. Ta bo vsekakor lepša, če bomo živeli tako, da ne bomo obremenjeni s travmatičnimi dogodki iz preteklosti, pri čemer nam lahko najbolje pomaga prav psihoterapija.