Ste že preizkusili 3D tisk?

3d tiskČeprav se o tem, kaj je 3D tisk, veliko govori predvsem v zadnjih letih, ko je tehnologija izredno napredovala, pa se je vse začelo že na začetku osemdesetih let. Takrat so namreč nastali prvi poskusi tridimenzionalnega tiskanja, ki je danes dostopno prav vsem. Gre namreč za cenovno zelo ugoden postopek, ki je olajšal izdelavo kakršnih koli izdelkov v 3D obliki. Ste ga že preizkusili? Če ga še niste, potem si več o njem lahko preberete v nadaljevanju!

Potek tiskanja

3D tisk poteka tako, da v računalniškem programu izdelamo nek izbran model predmeta, ki ga želimo natisniti. Možno je tudi skenirati konkreten predmet v tridimenzionalni obliki in ga tako prenesti na računalnik ter nato natisniti. Pomembno je, da dobimo podobo predmeta tudi v računalniški obliki. Če tega nimamo, tiskanje namreč ni mogoče. V primeru, da se odločimo za izdelavo modela predmeta v računalniškem programu, moramo zelo skrbno oblikovati model, saj je od tega odvisno, kakšen bo rezultat. Samo tiskanje sicer poteka s pomočjo posebnega tiskalnika, ki je oblikovan tako, da lahko nalaga material po plasteh, s čimer nastane tridimenzionalna oblika.

Metode 3D tiskanja

Največkrat se v ta namen uporablja tehnologija nalaganja s spajanjem, ki je poceni in hitra metoda, ki omogoča zelo dobre rezultate. Tako lahko dobimo določen izdelek iz plastične mase, ki smo ga prej oblikovali v enem od računalniških programov oziroma skenirali. Ko imamo enkrat izdelano računalniško obliko izdelka, ga je treba le še natisniti, za kar potrebujemo kakovosten profesionalen tiskalnik.

Za domačo rabo so takšni tiskalniki zaenkrat še predragi, zato se nam tiskanje v 3D obliki najbolj splača naročiti kar pri enem od ponudnikov te storitve, ki tiska različne izdelke na tak način. Takšne ponudnike, ki imajo odlično opremo za tiskanje in ki svoje delo res obvladajo, lahko najdemo tudi v Sloveniji (npr.: www.3dtovarna.si). Tako boste dobili kakovosten izdelek, ki bo ustrezal najvišjim standardom, saj bo natisnjen s profesionalnim tiskalnikom. Če torej potrebujete kakršen koli izdelek v 3D obliki, preizkusite 3D tisk!