Urejanje vrtov in obrezovanje dreves

Urejanje vrtov – www.skerca.si

Čudovito je, če imate okrog hiše vrt, a zanj ni vedno lahko skrbeti. Urejanje vrtov obsega številna dela in opravila, za katera hitro zmanjka časa. V kolikor namreč hočemo imeti vrt kolikor toliko urejen, je treba nenehno skrbeti zanj, sicer hitro postane zanemarjen in zaraščen, medtem ko se nekatere bolj občutljive rastline lahko posušijo ali odmrejo. Vsako rastlino, ki jo na vrt posadimo, moramo tudi ustrezno negovati, če hočemo, da uspeva tako, kot si želimo. To velja tako za travo kot drevesa in vse ostalo na vrtu. Urejanje vrtov zato poskrbi za to, da vrt izgleda lepo in da se na njem tudi dobro počutimo.

Na vrtu je treba redno kositi trato, obrezovati živo mejo in grmovnice, skrbeti za odstranjevanje plevela ter nego rastlin. Pogosto jih je treba tudi zalivati, sploh poleti oziroma v vročih dneh, pri čemer je to najbolje početi zjutraj ali zvečer. Če pa so na vrtu še drevesa, pa urejanje vrtov zahteva še dodatna opravila. Včasih je tako treba pomesti ali pograbiti listje, odpadle cvetove, veje ali plodove, prav tako pa je treba poskrbeti za obrezovanje dreves. Pri večjih oziroma višjih drevesih je to lahko zelo zahtevno opravilo, sploh pa je za dobro uspevanje drevesa pomembno tudi to, kako drevesa obrežemo.

Obrezovati je treba tako okrasno kot sadno drevje, pri čemer pri slednjem obrezovanje vpliva tudi na rodnost oziroma količino plodov. Od tega, kako dobro bomo drevo obrezali, je pogosto odvisno, kako dobro bo rodilo in kakšno letino bomo imeli. Hkrati pa je redno obrezovanje dreves pomembno tudi z vidika tega, da veje dreves ne segajo na sosedne parcele, nad cesto ali preveč v bližino hiše, nam ne zakrivajo razgleda ali povzročajo prevelike sence. Urejanje vrtov se tako pogosto začne prav z obrezovanjem dreves, saj lepo oblikovana drevesa veliko prispevajo k urejenemu videzu vrta.