Ustrezno odvodnjavanje meteornih voda

Spomladi in jeseni obstaja največja nevarnost poplav, seveda pa lahko do njih pride tudi v drugih delih leta – celo poleti. Po eni strani do poplav sicer pride zaradi taljenja snega in naraščanja rek, po drugi strani pa tudi zaradi obilice deževja. Če ni poskrbljeno za učinkovito odvodnjavanje meteornih voda, je čisto realno pričakovati, da bo ob večjem deževju prišlo do poplav. Voda začne zalivati objekte ter s tem povzročati gmotno škodo. Na močno pozidanih območjih je dobro urejeno odvodnjavanje še toliko bolj pomembno, saj voda pogosto nima kam odteči po naravni poti. Za to so nujne ustrezne cevi in kanalete, ki poskrbijo za odtekanje vode stran od objektov in s tem preprečujejo njihovo zamakanje in poplavljanje.

V zadnjih letih so v Sloveniji poplave precej pogoste. Razlogov za to je več, zagotovo pa je med njimi tudi ta, da nekatere občine niso dobro poskrbele za odvodnjavanje meteornih voda na svojem območju. Zaradi tega se nivo podtalnice tako zviša, da ta udari na plano in povzroči še večjo škodo. Prav zato je ob kakršni koli gradnji ali prenovi treba načrtovati tudi za ustrezno odvodnjavanje meteornih voda. To velja tako pri urejanju stavbnih zemljišč ali zasebnih novogradnjah kot pri urejanju večjih javnih površin, kot so ceste, ulice, parkirišča in podobno. Vedno je treba narediti tudi načrt odvodnjavanja, ki mora biti zasnovan tako, da voda odteče stran od objektov.

Na spletni strani Hauraton.si lahko projektanti in arhitekti pa tudi gradbinci, ki načrtujete odvodnjavanje meteornih voda, dobite tudi brezplačno asistenco na tem področju. Za vas lahko v podjetju izrišejo tudi načrte in vam svetujejo glede uporabe določenih izdelkov v ta namen. Danes je na srečo spekter izdelkov za odvodnjavanje že zelo velik, izdelki pa tehnološko nadvse dovršeni, zato ni težko poskrbeti za kakovostno odvodnjavanje meteornih voda. Na voljo so tudi različne inovativne rešitve, ki so zelo uporabne v praksi.